Om träningen i fredags

Lovade er ett inlägg med mer detaljerad förklaring om träningen i fredags så här kommer det.

Började värma upp i båda varven i trav, använde oss av bommarna på ena långsidan till att göra serpentiner för att få hästarna loss i kroppen. Andra långsidan gjorde vi halva öppna och halva sluta. Det gick helt okej, till en början var han spänd men slappnade av till slut. Han tycker att öppna och sluta är lite jobbigt också. Men tyckte han gjorde de helt okej. De är något som vi ska träna vidare på som precis allting annat också i stort sätt.

Sedan började vi galoppera. Ökade och kortade längs långsidorna. Ökningen skedde ur sväng, en mitt på långsidan och den sista ur sväng. Där emellan kortade vi upp hästarna. Detta gjorde han bra, men han har lätt för att bli spänd.

När hästarna var värmda tillräckligt började vi med bommarna. Som jag förklarade red vi längs långsidan innanför spåret där ena sidan var kort så de blev "studs" över bommarna och andra sidan var långt med ett galoppsprång mellan bommarna. I vänster varv var han helt outstanding jag var så förvånad. Han gjorde det klockrent. Höll rätt galopp, kortade och längde utan problem och var avslappnad. Högervarvet var dock inte lika bra. Svårt att hålla samma galopp och lägger sig gärna till vänster för han är starkare i den sidan. Hur som helst en superbra övning som jag kommer använda mig mer av!

Efter detta gjorde vi den så kallade "kringlan". Den här kan jag inte förklara så den får jag visa för er någon annan dag istället. Men syftet är att få hästarna lydiga, ärtiga och att man får med sig hela hästen ur sväng. En knixig övning där man märkte tydligt att jag inte har Putte tillräckligt framme för skänkeln. Måste få honom till att acceptera min hand samtidigt som jag lägger på ben. 

Efter den övningen började vi "hoppa". Ett räcke ur sväng med en galoppbom innan. För er som vill veta avstånd är det ca. 3m mellan bommen och hindret. Efter hindret skulle vi landa i lite lättsits några steg för att sedan sätta sig ned och få kontroll till en friliggande bom. Det är faktiskt svårare än man tror. Mellan hindret och bom nr.2 var det inget relaterat avstånd. Från bom nr.2 vände du ur sväng igen till en liten studsserie med galoppbom in till 3 hinder. Från studsserien skulle vi igen landa i lättsits och sedan sätta sig ned och få kontroll till den friliggande bommen. Här hade jag önskat att Putte svarade mer för min skänkel, han studsade väldigt mycket mellan hindren till bommarna. Vill få han mer jämn och få ett bättre flyt genom hela "banan". Vi ska hoppa mycket småhinder med honom för att hitta det där goa flowet man vill ha! Men först ska jag lägga vikten på att få han mer framme för skänkeln.

Tycker träningen i sig var väldigt bra och givande. Dock gillar jag inte riktigt att träna i grupp för jag tycker inte riktigt man får tillräckligt med tid. Vissa övningar skulle jag behövt göra om 100 gånger för att få till det bra. Men vi får ta med oss övningarna hem istället och träna på det som behövs! Då kan jag traggla bäst jag vill. Älskar att traggla småhinder. Fick jag stora vivas välriden ska jag allt få Putte skolad också. 

Tack till min tränare Josefin Hansén Billberg för en lärorikträning!